Национални паркове в Тасмания, Австралия

Екорегионите на Тасмания

Тасмания е остров, разположен на юг от континенталната част на Австралия. Този остров има хладен, умерен климат и преживява климат, състоящ се от четири сезона. По-нататък той е разделен на специфични екорегиони: гори от централната планина, умерени гори, умерени дъждовни гори и централно плато.

Западният район на Тасмания е най-готината и най-влажната част на острова. Тя е покрита с умерени гори и дъждовни гори, които процъфтяват при честите дъждове, които се срещат по цялата планинска територия. В централната част на Тасмания централното плато се издига над зоната със сухи тревни съобщества по протежение на северната и южната му страна. Самото плато има евкалиптови гори в по-ниските възвишения и вечнозелени гори на по-високи коти.

Дивата флора и фауна на Тасмания

Тасмания е известна с голямото си разнообразие от уникално биоразнообразие, голяма част от което се дължи на географската изолация на острова. Около острова се намират редица коралови рифове, атоли и малки острови. В континенталната част умерените дъждовни гори са пълни с мъх, лишеи, черни джуджета и дървета на мирта. Друга флора на Тасмания включва широколистен бук, антарктически бук, евкалипт, акация, казуарина, ксерични храсти и различни цъфтящи растения.

Фауната на Тасмания е също толкова разнообразна и уникална като флората, с много ендемични видове, които много приличат на вкаменелости, които са на стотици милиони години. Пример за това е тасманският пещерен паяк, който се смята за един от най-примитивните видове паяк в света. Други уникални животни, открити в Тасмания, включват: Тасманийски дявол (торбести бозайник), пъстър куол (торбичен бозайник) силно изразен пчелен меч (вид птици) и тасманийска дървесна жаба.

Заплахи за дивата природа на Тасмания

Заплахите за дивата природа на Тасмания започнаха с пристигането на европейски заселници. Унищожаването на местообитанията, въвеждането на инвазивни видове и експлоатацията на местни диви животни и природни ресурси са довели до изчезване на около 23 вида птици, 27 вида бозайници и 4 вида жаби. Тези проблеми продължават да застрашават днешната популация на дивата природа на Тасмания.

През последните десетилетия обаче бяха въведени нови заплахи. Може би най-засегнатите от тях са глобалните климатични промени, които допринасят за значително покачване на морското равнище и температурата на водата. Тази промяна има отрицателно въздействие върху крайбрежните екосистеми. По-нататък във вътрешността на много тасманийски гори, глобалното изменение на климата засяга моделите на пожарния сезон. Това заплашва няколко дървесни вида.

Създаване на национални паркове в Тасмания

Тасмания създава първия си национален парк през 1908 г., наречен Бен Ломонд, въпреки че по това време е категоризиран като живописен резерват. Едва през 1947 г. тя официално се превръща в национален парк. Още 19 национални парка бяха защитени между 1916 и 1967 г. До 1971 г. правителството на Тасмания реши, че е необходимо да осигури адекватно управление на местната среда. В отговор на обществен протест относно план за наводняване на езерото Педдер, бяха създадени Националните паркове и диви животни. Със своя начален персонал от 59 души, новосформираният отдел работи за отделяне на първите си национални паркове. Първите създадени национални паркове включват: остров Мария (1972 г.), връх Уилям (1973) и Нараунтапу (1976).

Значението на националните паркове в Тасмания

Днес Тасмания има общо 19 национални парка и 816 природни резервата, покриващи около 40% от района на острова. Тези паркове са значителни по редица причини и много от тях са включени в списъка на световното наследство на Тасмания. Специалният природозащитен статус на тези райони работи за опазване на разнообразната флора и фауна на всяка уникална екосистема. Освен това жителите на Тасмания и туристите могат да се насладят на непокътнатата околна среда, като се разхождат, лагеруват, наблюдават дивата природа и правят снимки.

Национални паркове в Тасмания, Австралия

рангимеДата на основаване
1Национален парк "Франклин-Гордън диви реки"1908
2Национален парк Freycinet1916
3Национален парк Mount Field1916
4Национален парк Cradle Mountain-Lake St Clair1922
5Национален парк планини Хартц1939
6Национален парк Бен Ломонд1947
7Kent Group1947
8Югозападен национален парк1955
9Национален парк Strzelecki1967
10Национален парк Rocky Cape1967
11Национален парк на остров Мария1972
12Национален парк Mount William1973
13Национален парк Narawntapu1976
14Стени на Национален парк Ерусалим1978
15Национален парк Douglas-Apsley1989
16Национален парк Кърк Крийк1996
17Национален парк South Bruny1997
18Национален парк Savage River1999
19Национален парк Тасман1999