Националните паркове на Парагвай

Малка страна с голямо биоразнообразие

Парагвай е страна с голямо биологично разнообразие. Това е държава без излаз на море, разположена в сърцето на Южна Америка и граничи с Аржентина, Бразилия и Боливия. Река Парагвай тече през централен Парагвай. Страната, макар и малка по размер, има разнообразни екосистеми, които варират от Атлантическата гора и Серрадо до пустинята Чако, както и от Пантанал, както и от влажните зони на месопотамските тревни съобщества.

Някои от големите национални паркове на Парагвай

Национален парк Cerro Cora

Национален парк Cerro Cora, обхващащ площ от 5, 538 хектара, е най-голямата защитена зона в страната. Паркът е разположен в департамент Амамбай на страната на разстояние 45 км от Педро Хуан Кабалеро, столицата на отдела. Националният парк Cerro Cora е създаден на 11 февруари 1976 г. и е не само природен резерват, но и голям исторически обект. Районът бе домакин на крайната битка на Парагвайската война на 1 март 1870 г. Днес в парка има център за отдих, музей и няколко исторически паметници, които напомнят на посетителите за историческото минало на региона. Паркът е известен и с древните си писания.

Национален парк „Скандуей“

Националният парк „Скандуей“ се намира в квартал „Слънчев ден“, район Алто Парана в Парагвай, където обхваща площ от 20 квадратни километра. Централният обект на парка е Салто Скундай, живописен 110-метров висок и 40-метров водопад. Дърветата, които растат в парка, обикновено са високи от 15 до 20 метра, а дърветата от семейство Meliaceae, семейство Palmae, семейство Myrtaceae са често срещани в националния парк. В парка растат и разнообразни орхидеи и папрати. Различни бозайници, птици, влечуги и гризачи обитават националния парк. Участък от река Скундай, където се намира богато разнообразие от риби, също е част от защитената зона.

Национални паркове в Чако

Големият американски Чако е огромна равнина, която обхваща огромна зона, простираща се над Парагвай, Аржентина, Бразилия и Боливия. Формирането на Чако е тясно свързано с образуването на Андите. Няколко защитени зони са разположени в района на Чако в Парагвай. Националният парк “Defensores del Chaco” е най-голямата защитена територия в страната и е обитаван от различни видове животни като броненосци, маймуни, пума и други. Няколко други защитени региона, включително национални паркове и природни резервати, присъстват в района на Чако в Парагвай.

Национален парк Ypoá

Националният парк Ypoá е друг национален парк в Парагвай, който се простира на площ от 1000 квадратни километра и е на 150 километра от столицата на страната Асунсион. Националният парк защитава пейзажи с изключителна красота и уникалната дива природа на региона.

Ролята на националните паркове на Парагвай

Националните паркове на Парагвай защитават и опазват дивата природа на страната. Ловът, дърводобивът и всяка друга форма на намеса от страна на хората е строго забранено в националните паркове на страната. Само посетителите на парковете могат да се насладят на живописна красота и да наблюдават богатото биоразнообразие в естествената си среда. Туризмът към националните паркове също печели значителни приходи за страната.