Трите национални парка на Гамбия

Гамбия е страна в Западна Африка, която граничи от всички страни със Сенегал, с изключение на бреговата линия на Атлантическия океан. В страната има население от 2051363 души и има тропически климат. Освен това, с площ от 11, 295 km2, Гамбия е най-малката страна в континентална Африка. Въпреки малкия си размер, страната има разнообразие от местообитания, които съдържат голямо разнообразие от флора и фауна, както сухоземни, така и морски. Гамбия разполага с три национални парка и други защитени територии, които спомагат за запазването на дивата природа.

4. Национален парк Kiang West

Националният парк Kiang West обхваща голяма площ от 19 526 хектара по протежение на южния бряг на река Гамбия, в рамките на долното поречие на Западния район Kiang. Паркът е създаден през 1987 г. и понастоящем се управлява от департамента по паркове и управление на дивата природа на Гамбия. Различните местообитания на Националния парк Kiang West включват мангрови потоци, приливни площи, савана и сухи широколистни гори. Защитената територия е обитавана от многобройни фауни, включително бозайници, влечуги и птици. Бозайниците включват африканската безкрайна видра, обикновената дуикер, петнистата хиена, бородавите и бушбука, докато влечуги, като африканския питон, отровната кобра, бухалката, панталонната костенурка на Бел, монитора на Нил и западноафриканския крокодил са известни., Освен това, 300-те вида птици, които живеят в парка, включват много хищни птици, като лешояди, ястреби, орли и папагали. Въпреки потенциала си, Националният парк Kiang West се развива като популярна туристическа дестинация в Гамбия.

3. Национален парк Niumi

Национален парк hahahNiumi се намира на северното крайбрежие на Гамбия, в южния край на делтата Sine-Saloum. Основан през 1986 г., паркът е с площ от 4 940 хектара и разполага с редица влажни зони, включително пясъчни плювки, бракични лагуни, мангрови гори и сладководно блато. Най-малко 293 вида птици обитават парка и процъфтяват в неговите кални и блатни местообитания. Друга забележителна фауна в Националния парк Niumi включва маймуна патас, петна хиена, маймуна vervet и пустинен warthog. Освен това паркът помага за опазването на застрашените видове, като например гърбав делфин, червен колобус и ламантини.

2. Национален парк Река Гамбия

Национален парк Река Гамбия е един от трите национални парка в Гамбия. Създаден през 1978 г., паркът е с площ от 585 хектара и е разположен на левия бряг на река Гамбия, в района на Изтока Ниамина на Централна река, както и архипелаг на островите Бабун. Национален парк Река Гамбия е част от проект за реинтродукция на шимпанзе, въведен през 1979 г., който предпазва шимпанзетата, конфискувани от незаконната търговия с животни. Като се има предвид агресивния характер на шимпанзетата, паркът е затворен за публични посещения. В допълнение към шимпанзетата, много други видове примати обитават парка, включително западен червен колобус, мармозетки и гвинейски павиан. В Националния парк на река Гамбия живеят и хипопотамите, сервала, медоносните медузи, западноафриканските ламантини, няколко вида антилопи.

1. Други важни защитени територии в Гамбия

В допълнение към трите си национални парка, дивата природа и биоразнообразието в Гамбия е защитено чрез различни природни резервати. Например, тези резервати включват природен резерват Абуко, резерват Бао Болонг, влажен район Танби и резерват „Птици”.