Още

    Новите седем чудеса на природата

    През 2007г. швейцарската фондация New7Wonders започна инициатива за избирането на новите 7 чудеса на природата, измежду 200 кандидата. Миналия месец приключи гласуването и бяха обявени финалистите, гласувани от над 100 милиона души.

    Амазонската дъждовна гора

    В района на река Амазонка, тази дъждовна гора се ражда преди 55 милиона години по време на глобално затопляне, когато на северния полюс е било подходящо за плаж и температурите са стигали до 23°C. Наричана още “дробовете на Земята”, тя е основен източник на кислород, който е жизненоважен за съществуването на всичко живо.

    На площ от 5,5 милиона кв.км. се разпростират повече от половината тропически гори, останали днес на планетата. 6500км. реки представляват 20% от питейната вода на Земята. Един от всеки десет познати животински вида живее в Амазонската дъждовна гора, включително и уникалните за региона розови речни делфини, двупръстия ленивец, маймуната мармозетка, императорския тамарин и ярките отровни жаби, както и америндийски племена, които никога не са имали контакт с модерния свят.

    Амазонската дъждовна гора е дом на най-голямото разнообразие от животни и растения на Земята – 40 000 растителни вида, 2.5 милиона вида насекоми, 2000 вида бозайници и птици и 370 вида влечуги. Именно тук е последното убежище на ягуара.

    Едва една трета от Амазонската гора е защитена от закона и обезлесяването води до намаляване на горите с около 20 000кв.км. годишно.

    Залив Ха Лонг

    Освен с легендарната династия Хонгбанг, Виетнамската война и най-голямата пещера на Земята, Виетнам е известен и със Залива на спускащия се дракон, както е буквалният превод на Ха Лонг.

    Името на залива идва от една местна легенда, разказваща за предците на днешните виетнамци, които се отбранявали от нахлуващата китайска армия. Тогава боговете им се притекли на помощ като им изпратили семейство дракони. Те се спуснали от небето над залива и започнали да ги засипват със скъпоценни камъни.

    Падайки в морето, камъните образували множество острови, които заедно изградили огромна защитна крепост и нашествениците били отблъснати. Благодарение на тази победа бил основан Виетнам. Драконите били запленени от красотата на морския пейзаж и добрината на местните хора, затова решили да останат на Земята. Там където лежи майката-дракон, сега се намира заливът Ха Лонг, а децата й са в залива Ту Лонг. Опашката на дракона съставя областта Бач Лонг Ви, известна с памучно белите си плажове.

    Неземната красота на залива е доказателство за силата на геоложките процеси, които са започнали да извайват варовика само преди някакви си 500 милиона години, а карстовите образувания и острови са отпреди 20 милиона години.

    В залива има около 2000 острова, като само половината си имат имена. На някои от тях се срещат кокошки, антилопи, маймуни и игуани, а в плитките води плуват около 200 вида риби и 450 вида мекотели.

    Туризмът в местността е изключително развит и макар да поддържа икономиката, увеличаващите се туристи представляват пряка опасност за тези невероятна природна картина.

    Водопадите Игуасу

    Тези водопади са сред най-големите в света и са изключително чудо на природата на възраст 120 милиона години. Съставени са от 275 отделни водопада на височина между 60 и 82 метра, като най-високият се казва Дяволското гърло. Името на водопадите е с индиански произход и означава “Голяма вода”.

    Двете страни, които споделят тази красота отдавна са разбрали колко важна и крехка е екосистемата на Игуасу. Бразилия и Аржентина обявяват района за национален парк съответно през 1939г. и 1934г.

    Около водопадите Игуасу се носи много интересна индианска легенда. Още преди идването на испанците, земята около водопадите принадлежала на индианците Гуарани. Всяка година те жертвали по една млада девойка на богът змей, който живеел в река Игуасу. Обикновено на девойките още по рождение им било отредено да бъдат пожертвани, така че никой нямал нищо против. Един ден обаче, Наипи, която трябвало да се ожени за Таруба, велик войн от съседското племе, се разхождала по брега на реката и гледала отражението си във водата. Тогава змеят я видял и решил, че това е най-красивата девойка, която е виждал. Настоял племето да му я пренесе в жертва и те решили да го направят ден преди сватбата на Наипи.

    Таруба много обичал своята годеница и смятал, че може да я спаси. Разбрали се да се срещнат до реката и заедно да избягат с едно кану. Точно тогава обаче, змеят ги видял и тръгнал към тях, за да ги спре. Таруба започнал да гребе колкото сили имал и успял да се отдалечи. Змеят толкова се ядосал, че тялото му се разширило до големината на реката, изкарвайки я от коритото й. Войнът не се отказвал и змеят изпитал такъв гняв, че разцепил земята.

    Реката се разляла над пукнатината и запратила кануто във водовъртеж, а Таруба бил изхвърлен на брега. Наипи падала към земята и змеят я превърнал в скала, за да не избяга. Любимият й я видял и тръгнал да я спасява, но тогава ръцете му били заровени в земята и се превърнали в корени, от които поникнала палма.

    Змеят се заровил дълбоко във водите на Дяволското гърло, откъдето да наблюдава палмата и скалата, разделени от огромния водопад, така че никога повече да не бъдат заедно. Те обаче отново успяват да покажат любовта си, образувайки красива дъга между тях.

    Остров Джеджу

    Това е най-големият и най-южно разположен остров в Южна Корея. Широк е 282км. и се е формирал преди около 2 милиона години след продължителни и масивни вулканични изригвания. Островът дължи уникалността си именно на произхода си.

    Най-високият връх на Южна Корея, 1950-метровият изгаснал вулкан Хала-сан се издига от географския център на острова. Контрастът между планинския връх и осеяните с палми тропически плажове е образувал голямо разнообразие от екосистеми.

    В един от трите големи кратера на острова се намира истинска съкровищница от 420 различни вида растения, които през лятото боядисват целия пейзаж в разнообразни цветове.

    Около Джеджу също витаят много митове и легенди. Една такава разказва за Дупките на трите клана, които днес са известна туристическа атракция. Според легендата именно от там се появили първите заселници на острова – трима полубогове, които създали Царство Танма. След тях пристигнал кораб с три красиви принцеси, които станали съпруги на боговете и ги научили на земеделие. Мъжете изстреляли три стрели от върха на планина, които се забили на три различни места на острова, обозначавайки дома на техните потомци.

    Национален парк Комодо

    Утвърден през 1980г., индонезийският национален парк Комодо обхваща островите Комодо, Падар и Ринка, както и още 26 по-малки острова и част от Флорес. Паркът има площ от около 1700кв.км. земя и море и е създаден специално с цел опазването на най-големият гущер – комодския варан. През годините обаче са включени и други уникални и застрашени видове, както и морски екосистеми, които са едни от най-разнообразните в природата.

    Комодските варани са рядък пример за островен гигантизъм, при който един вид постепенно еволюира, запълвайки цяла екологическа нисша при липсата на по-големи хищници. Тези гущери достигат над три метра дължина и тежат около 70кг. Макар да създават впечатлението на големи и тромави животни, комодските варани всъщност са изключително опасни и могат да бягат с 20км/ч, а вечерята си усещат от 10 километра разстояние. Ухапването им е изключително опасно, защото слюнката им съдържа опасни бактерии, които при ухапване водят до много болезнена и понякога смъртоносна инфекция.

    1000 вида риби, делфини и костенурки живеят сред едни от най-красивите коралови рифове в цял свят. Паркът е голяма туристическа атракция и всяка година привлича около 40 000 туриста, които са дошли да зърнат огромните гущери в естествената им среда.

    Подземната река Пуерто Принцеса

    На петдесетина километра от Пуерто Принцеса – столицата на филипинската провинция Палаван – извира едноименната река. В протежение на 8,2км. тази речна система обхваща огромно разнообразие от редки растения и животни. Рязката промяна в релефа и почвата е допринесла за осемте различни вида гори, които растат на сравнително малка площ и приютяват 295 вида дървета и още стотици други видове растения.

    Уникалното при Пуерто Принцеса е, че преди да се влее в Китайско море, тя преминава през пещера и е най-дългата подземна река в света. Пещерата е осеяна с множество сталактити и сталагмити, а при входа си има пищна лагуна, оградена от столетни дървета.

    Тейбъл – плоската планина

    Вече сме ви разказвали за Кейп Таун и уникалния полуостров Кейп, известен като едно от най-красивите места на света. Над тях обаче се извисява не толкова високата и голяма планина Тейбъл. За сметка на това пък 1084-метровият й връх е забележително плосък и разкрива неповторима, спираща дъха панорамна гледка.

    Местната екосистема е много по-различна днес от това, което е била когато холандците за първи път са колонизирали брега през 1652г. Големи хищници като лъвовете и леопардите са избити до крак, както и голяма част от по-големите тревопасни животни. Днес са останали изключително богатата фауна, в която се откриват повече от 2200 растения и редки животни като европейски лопатар, южноазиатски самбар, както и хималайски диви кози, които са се развъдили от избягала от зоопарк през 1935г. двойка.

    Какво обаче е чудо на природата? Не е ли самата тя едно чудо? Как можем да изберем няколко от нейните творения и да ги поставим пред останалите? Та нашата планета кипи от живот и природни чудеса. Тя се бори и успява да устои на изпитанията, на които я подлагаме по пътя на нашето самоунищожение – това е чудо. И то няма да трае вечно – вече навсякъде виждаме последствията от нашите действия и няма да мине дълго преди този списък да се нарече Последните 7 чудеса на природата.

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link