Дванадесетте национални парка на Перу

Алту Пурус е най-голямата защитена територия на Перу, а Кутерво е най-старият национален парк в страната. Също така, страната има един от най-големите и най-разнообразни резервати в света в Националния парк Ману. Има и най-високите планински вериги в света, открити в Националния парк Хуаскаран, съдържащи зрелище на глетчери и дълбоко пресечени долини. С 12 защитени зони, обхващащи около 10% от общата площ на страната, Перу се гордее, че е мега-разнообразна страна с повече от 1700 вида птици, което я прави втората най-разнообразна птича страна в света след Колумбия. Басейнът на Амазонка също добавя към разнообразната екосистема на страната с много биологични системи.

Алто Пурус

Разположен по протежение на бразилската граница, Алто Пурус е обширна територия от уникално наводнени савани, ниски тропически влажни гори и обширни гори, преобладаващи бамбук. Паркът се намира в екорегиона на Югозападните гори на Амазонка с високо биоразнообразие, уникална екология и еволюционен процес. Екосистемата осигурява убежище на високо ценен махагон. Има голямо разнообразие на фауната 80 вида земни бозайници, 100 вида риби, 157 вида влечуги и земноводни, както и някои ендемични птици и пеперуди. В района се намират рядката маймуна Goeldi (Callimico goeldii ), застрашената черна паяк маймуна (Ateles paniscus), кучето куче (Spheothos venaticus, Jaguar ( Panthera onca )) и гигантската речна видра (Pteronura brasiliensis). В продължение на години незаконната сеч и бракониерство са засегнали тези гори и биоразнообразие, нарушавайки естественото развитие и генериращи непостижими ефекти върху местното население.В 2004 г. правителството си партнира със Световния фонд за природата (WWF), за да гарантира целостта и опазването на обекта, както и организация, създадена от местните общности, проучвания и допълващи действия на WWF за опазване и опазване на парка.

Национален парк Cutervo

Cutervo е създаден през 1961 г. и е най-старият национален парк в Перу. Разположена в северните перуански Анди, защитената зона Cutervo обхваща разширени 32 квадратни мили от горите на Андите Монтан и опазването на Paramo. Това е обширна територия от мокри планински гори, високи тревни съобщества, реки и малки езера. Екорегионът на перуанската Юнга се намира частично в Националния парк Кутерво. В парка са разположени 741 вида съдови растения, много от които са широколистни, иглолистни, палмови и 88 вида орхидеи. Паркът е последната почит към критично застрашените видове бозайници, като планинския тапир, Неотропичната мечка, планинската пака, оцветената мечка, гигантския мравуняк и дивата котка (Leopardus colocolo). Птиците включват златистите кетцали, петролните птици и андите, както и видовете сом (Astroblepus rosei) в подземните потоци в парка. Горите имат покритие с облаци и мъгла през цялата година. Районът се характеризира с мек и умерен климат със средни валежи от 800 милиметра и температури от 14.0 ° Cesius. Извличането на дървесина и разчистването на горите за земеделие и пасища и отхвърлянето на нови граници на парка застрашават тези паркове.

Национален парк Ману

Биосферният резерват Ману, разположен в Куско, е простор на екологични зони. Той е открит като покриващ части от централната Андска мокра пуна на 4, 200 метра надморска височина, перуанските Юнга в средните коти и югозападна Амазонка влажни гори на 150 метра над морското равнище. Паркът, с неговите 6 627 квадратни мили площ, обхваща водосбора на река Ману, низините под тях и високата Андска екосистема на пасища, гори гори и храсталаци. Топографията придава на града един от най-високото биоразнообразие на всеки парк на планетата. Има повече от 15 000 вида растения и до 250 разновидности на дърветата, а 40% от парка са тропическите гори на Амазонската низина. Дивата природа на биосферата е огромна с 14 вида маймуни, включително малкия мармозет, мармазетата на Гоелди и шоковия капуцин. Нейните 222 вида бозайници включват перуанския ягуар, блатото елен, бразилски тапир, Южна Америка Червен Брокет и дивата Тайра. Има и 99 вида влечуги, 140 вида земноводни, 1000 вида птици и други риби и насекоми.

Национален парк Хуаскаран

Хуаскаран, разположен в планината Cordillera Blanca, се намира в най-високата тропическа планинска верига в света, издигаща се на около 6768 метра над морското равнище. Паркът, който обхваща площ от 1300 квадратни мили, е зрелище на плата, пресичащо се от дълбоки долини, напоени от множество потоци, ледникови езера, заснежени планини и растителност. Дебелата растителност включва малките джобове на тропическите планински гори на долините, разнообразна колекция от пасища Парамо и Пуна и храсталаци и тропическа тундра на по-високите възвишения. Паркът се гордее с най-зрелищното съхранение и възстановяване на емблематичната викуна в Южна Америка. Други бозайници в региона включват планинските лъвове, северен Андски елен, уязвимите видове от огледалната мечка и застрашената Андска планинска котка. Има повече от 100 вида птичи фауни, включително Андския кондор, гигантската колибри и гигантската конусна банкнота. Тук растат повече от 800 растителни вида, включително застрашената кралица на Андите. Климатът на Хуаскаран е топъл, влажен вятър, който духа от басейна на Амазонка, като генерира обилен дъжд от декември до март и изразен сух сезон от май до октомври с интензивно студени нощи под 0 ° C. Нарастващото човешко население, живеещо в парка, представлява заплаха за ресурсите и целостта на парковете. Туризмът, макар и потенциално по-малко вредна заплаха, също оказва влияние върху екосистемата. Националната служба за защитените територии към Министерството на околната среда води в усилията за опазване на парка.

Екологични роли на националните паркове в Перу

Националните паркове, резервати и биосфери са места, които предоставят защита на дивата флора и фауна на Перу. Обектите са защитени и запазени, за да се запази тяхната цялост, така че да няма негативно влияние върху изолираните местни общности. Експлоатацията на природните ресурси от хората в защитените територии е забранена в Перу.

Националните паркове на Перу■ площ
Алто Пурус9694 квадратни мили
Амотап Хилс585 квадратни мили
Bahuaja-Sonene4, 214 квадратни мили
Кордилера Азул5225 квадратни мили
Cutervo32 квадратни мили
Huascarán1300 квадратни мили
Ichigkat muja - Cordillera del Condor342 квадратни мили
Ману6, 627 квадратни мили
Otishi1181 квадратни мили
Рио Абисео

Тинго Мария

1, 060 квадратни мили

18 квадратни мили

Национален парк Yanachaga – Chemillén470 квадратни мили