Националните паркове на Зимбабве

11. Национален парк Замбези

Националният парк Замбези, един от най-известните национални паркове на Зимбабве, се намира на брега на река Замбези, нагоре по течението от водопада Виктория. Националният парк заема площ от 56 000 хектара и е разделен на две части (страната Chamabonda Vlei и реката) по път за Казунгула.

Националният парк Замбези е домакин на богато биоразнообразие, включващо мегафауна като африканския слон, леопард, биволско дърво и лъвове. В парка обитават и жирафи, ипали, водопади, кудуси, зебри, зелени площи, антилопи от самур и други бозайници. Тук може да се наблюдава голямо разнообразие от птици като ланер соколът, дългокосните лапинг, африканската финфута, скалата на прасеца, дланта на дланта и др.

10. Национален парк Nyanga (Национален парк Mutarazi Falls)

На север от източната част на Зимбабве се намира Национален парк Nyanga. Той е един от най-старите национални паркове в страната и обхваща най-високата част на Зимбабве. Зелените хълмове и многогодишните реки украсяват пейзажа на този национален парк. В парка се намират най-високата точка на страната - връх Нянгани и най-високият водопад в страната - водопадите Мутарази.

Източно-зимбабвийската планинско-пасищна мозайка представлява вид растителност в Национален парк "Нянга". В парка има и забележително разнообразие на фауната. Куду, клипспингер, африканска безкрайна видра, маймуни Саманго, река жаба Инянгани, рийдбек, хиена, леопард, синя дуикер и т.н., са част от рядката и уникална фауна, живееща в Национален парк Нянга. Древните археологически обекти също се намират в границите на националния парк. Туристическите съоръжения, които са на разположение в парка, включват лагери за почивка, караван парк, къмпинги и др.

9. Национален парк Матусадона

Националният парк Matusadona е северна част на Национален парк Зимбабве, разположен на южните брегове на езерото Кариба. Националният парк разполага с три различни екорегиона, езерото Кариба и околностите му, долината Замбези и района на ескарпа. Слоновете, биволите, черните носорози, леопардите, кудусите, бонбоните, бушбуките и т.н. са част от фауната, която процъфтява в границите на националния парк.

8. Национален парк Матобо

Националният парк Матобо е разположен в сърцето на Матобо, пейзаж от залесени долини и гранитни копие, разположени в южната част на Зимбабве. Паркът е част от бушвелдския екорегион на Южна Африка. 424 кв. Км. От тази хълмиста площ от 3100 кв. Км е заета от националния парк. На 100 кв. Км от националния парк е зареден с игра като бял носорог.

Тук са записани над 200 вида дървета, включително диви круши, дървета хартия, планинска акация, диви билки и др. В Националния парк Матобо обитават също 175 вида птици, 39 змии, 16 риби и 88 вида бозайници. Бели носорози, леопарди, зебри, гну, щрауси, жирафи, хиени, хиракс и др. Наричат ​​парка дома си. Няколко древни селища и пещерни заслони на древни бушмени със скална живопис също привличат туристи в региона. Пешеходен туризъм, тичане, конна езда, риболов, къмпинг и др. Са някои от многото дейности, които могат да се ползват от туристите, които посещават този национален парк.

7. Национален парк Mana Pools

Национален парк Mana Pools е 219 600 хектара и се намира в северната част на Зимбабве. Пейзажът на националния парк включва голям брой езера, които се образуват в долното течение на река Замбези. По време на сухия сезон езерата пресъхват и отстъпват. През това време голям брой диви животни пристигат в търсене на вода. По този начин той действа като един от най-добрите райони за наблюдение на дивата природа в страната. Заедно с местността Сапи Сафари и зоната за сафари „Шуоре“ Националният парк „Мана басейни“ е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство през 1984 година.

6. Национален парк Казума Пан

Националният парк Kazuma Pan се намира в крайния северозападен ъгъл на Зимбабве и заема площ от 77 345 дка. Националният парк разполага с равнинни пейзажи с оскъдни, но значими популации от бозайници и добра видимост. Лъвове, леопарди, скъпоценни камъни, африкански слон, бял носорог, червена антилопа, самурна антилопа, гепард, африканско диво куче, обикновен зеленина, обикновена зебра и т.н., са някои от животните, обитаващи Националния парк Казума Пан. В парка се намират голям брой птици като коронован кранове, корморани, щъркели, рибари, патици.

5. Национален парк Gonarezhou

Национален парк Gonarezhou е в югоизточната част на Зимбабве. Големи участъци от този национален парк представляват райони с девствена дива природа, поради отдалечеността, огромните размери (5 053 кв. Км) и пресечения терен на националния парк. Горските зони на Замбезян и Мопане се намират в североизточния край на парка, докато южноафриканският бурелски екорегион обхваща югозападния район на националния парк. Кабо-бивол, зебра, лъв, гепард, хиена, бял носорог, жираф, хипопотам, слон и т.н. са едни от най-забележителните животни, обитаващи Националния парк Гонарежу.

4. Национален парк Чисарира

Национален парк Чисарира, който заема площ от 490 000 дка, е третият по големина национален парк в страната. Изолираното му местоположение на Замбези го превръща в един от по-малко известните национални паркове в страната. Северните и южните части на парка се намират в два отделни екорегиона, в южната част на Miombo и в екорегиона на Zambezian и Mopane. Тук процъфтяват африканските мегафауни като лъвът, Кабо-бивола и африканския слон. В националния парк са наблюдавани стотици видове птици. Някои забележителни включват африканската пита, жълто-петнистата низаторка, африканската бродешка, мухоловката на Ливингстън и др. За съжаление, поради отдалечеността на парка и по-малките туристически стъпки, бракониерите са намерили влизане в парка и са го използвали в своя полза.

3. Национален парк Чиманимани

Област Химанимани е планинска област в провинция Маниканд и източната част на Зимбабве. В района се намира национален парк Chimanimani в най-южната част на източната част на планината и защитава уникалната екосистема на региона. Националният парк е една от най-добрите туристически дестинации и планинските райони в страната. Диви орхидеи, дървесни папрати, цикади и стрелиции са някои от дърветата, които растат тук.

2. Национален парк Виктория Фолс

Национален парк "Виктория Фолс" е национален парк Зимбабве, разположен в северозападните части на страната. Паркът защитава значителната екосистема от източната и южната част на река Замбези. В тропическите гори, растящи в пръскането на водопада, е най-забележителната черта на този национален парк. Пръчки, лиани, лози, длани и дървета като махагон растат в тази тропическа гора. Националният парк "Виктория Фолс" е любима туристическа дестинация в страната и предлага на туристите възможност да видят африканската мегафауна като хипопотам, южен бял носорог, нос бивол, слон, голямо разнообразие от антилопи, крокодили и др.

1. Национален парк Hwange

Националният парк Hwange е най-големият резерват за игра на Зимбабве. Разположен е на главния път между водопада Виктория и Булавайо. Паркът е популярно туристическо място и привлича голям брой ентусиасти от различни части на света. За съжаление, паркът наскоро бе свидетел на редица бракониерски инциденти. През октомври 2013 г. голям брой слонове са били убити от отравяне с цианид на тяхната водна дупка, най-лошият случай на бракониерство в Южна Африка за 25 години. Също така, на 1 юли 2015 г., Сесил, лъв, който е живял в Националния парк Хванге в продължение на 13 години, е бил убит нелегално от ловец на трофеи. Действието доведе до световни протести и срам на социалните медии на ловеца, д-р Валтер Палмър. Тези инциденти разкриват непосредствената необходимост от по-строги защитни мерки за опазване на ценната дива природа на националния парк.