Най-добрите национални паркове на Папуа Нова Гвинея и защитени територии

Папуа е част от остров Нова Гвинея. Въпреки че човешкото население тук е ниско, нивата на биоразнообразие са доста високи, което позволява да бъдат въведени усилия за опазване. Той е дом на около 190 вида бозайници, включително кенгуру, ванаби и гризачи. Също така може да се похвали, че е дом на двете най-големи гълъби в света и най-малките папагали и жаби. В страната има повече от 2000 вида орхидеи и 2000 вида папрат.

Най-добрите национални паркове на Папуа Нова Гвинея и защитени територии

Национален парк Bagiai

Районът за управление на дивата природа Bagiai носи името си от вулканичната планина в него и обхваща общо 53 квадратни мили, което е малко половината от общата площ на остров Karkar, на който е намерена. Зоната за управление включва източните и централни части на Каркар, крайбрежните рифове и малките крайбрежни острови Туале и Мунгамек. Морските острови са гнездящо гнездо за морски птици и костенурки. Интериорът му е планински и достига височина от 1840 м над морското равнище. Законодателството ограничава използването на оръжия върху дивата природа, освен когато убива свине, които атакуват техните земеделски земи и хищни птици, атакуващи домашни птици. Само традиционните земевладелци могат да ловуват в районите и само чрез традиционните методи за лов и риболов.

Международен мемориален парк Cape Wom

Международен мемориален парк "Cape Wom" обхваща 0, 4 квадратни мили, разположен на 14 километра западно от Wewak. Това е място на военновременната писта, където японците се предават на австралийците. На мястото, където японският генерал-лейтенант Адачи, командир на японската 18-та армия, подписва документите за предаване и предаде меча си на австралийския генерал-майор Робъртсън на 13 септември, има пет мемориални флагмейкъри и бял триъгълен бетонов спокоен с месингова табелка. 1945 г. Също така запазва останките на японските войници, които са загинали на място, включително две японски оръжия, показани по протежението на няколко полеви пушки. Паркът е домакин на военни реликви, с пешеходни пътеки, пикник маси и тоалетни, и приюти за барбекю. Той е предимно изследователски и образователен ресурсен център и има разпоредби за дейности на открито. Неговият терен е доста пухкав и отпуснат.

Национален парк Маза

Зоната за управление на дивата природа на Маза е зона, обхващаща 711 квадратни мили от морето и кораловите рифове край брега на изток от Тонда. Основана през 1796 г., основната цел на парка е да защити дългите и морските костенурки. Това е защитена зона за диви животни, управлявана от общността, и има ограничения за използване на съвременни ловни и риболовни методи. Продажбата на мюсюлманите е ограничена в района.

Национален парк Тонда

Tonda, най-голямата защитена зона на Папуа Нова Гвинея, е една от най-екологично значимите влажни зони на земята. Разположен в западната провинция, зоната Tonda Wildlife Management обхваща общо 2278 квадратни мили. Той има равен терен, разположен на по-малко от 45 метра над морското равнище. Тя включва мангрови блата, гори Монсън, пасища и блата. Повечето дървета принадлежат към групите от акация и мелаулека, а повечето треви са фрагмити и псевдобези. В района са открити над 220 вида птици, както ендемични, така и мигриращи водни птици, райски птици и Бролга. В него са включени 56 вида риби, 50 вида бозайници, включително редкия огледален заек-ванаби, кестеняв дуннарт и фалшиви водни плъхове. Влечугите, намерени в зоните, включват соленоводните крокодили и новата Гвинея крокодил. Районът и неговото биоразнообразие са заплашени от бракониерство от съседния индонезийски народ и от натиска на местните търговци, които продават ресурсите на хората от другата страна на границата. Районът е защитен от законодателство, което нелегализира лов предимно от непринадлежащи собственици на земя. Рамсарската консервация я включва като влажна зона от международно значение през 1993 г. и 2006 г. тя се превръща в обект от световното наследство.

Инициативи за опазване на флората и фауната на страната

Повечето зони за управление на дивата природа в Папуа бяха създадени от традиционни традиции, включително Tonda, Maza и Bagiai, които по-късно бяха включени в националните зони за управление и защитени територии. Повечето от видовете, открити в Папуа, са ендемични и рядко срещани в Нова Гвинея. Някои от най-добрите защитени територии в Папуа включват езерото Лаву, Лонг Айлънд, Покили и Макада, връх Гахависука и историческия резерват Наманатабу. Доколкото регионът полага усилия за опазване на дивата природа, все още съществуват заплахи като изсичането на равнинните гори и незаконния лов на видовете от фауната.

Най-добрите национални паркове на Папуа Нова Гвинея и защитени територии

Най-големите национални паркове на Папуа Нова ГвинеяПлощ (Miles Squared)
Tonda2278
Маза711, 0
Kamiali181, 0
Дълъг остров162, 0
Ranba162, 0
Bagiai53.0
Сиви Утаме48.0
Pokili38.0
Кралски остров23.0
Ndrolowa23.0
Езерото Лаву10.0
МакАдам8.0
Varirata4.0
Река Байер3.0
Sawataetae3.0
Международен мемориален парк Cape Wom0.4
Планината Гахависука0.3
Исторически резерват Namanatabu0.1
Nuserang0.1
Остров Синуб0.1