Планират ски курорт в национални паркове в Румъния

Карпатите

© Wikipedia.org

Карпатите

Проектът "Супер - ски в Карпатите" е планиран да се развие тъкмо в онези защитени райони, за които Румъния получи червен картон от ЕС поради липсата на ефикасна защита, алармира днес в. "Адевърул", цитиран от БТА.


Вестникът посочва, че проектът за развитието на ски-спорта и туризма в Карпатите визира Националния парк Домоглед - Валя Черней и Меридионал, които все още представляват девствени гори, обитавани от редки и защитени видове.


В проекта "Супер - ски в Карпатите" не се споменава изобщо за проучване на влиянието върху околната среда, а само за изследвания, направени от министерството на транспорта и Националната агенция по туризъм, посочва "Адевърул".




Пътища за достъп, инсталации за снабдяване с вода, газ, електричество, канализация, помпени станции и пречиствателни станции, паркинги и пътища ще заемат мястото на тези девствени гори, алармира вестникът. Отговорът на агенцията по туризъм бе, че евентуалното изграждане на писти ще се прави само със съгласието на всички компетентни власти.


Световният фонд за опазване на дивата природа напомня обаче, че законът предвижда в националните паркове да се развива само дейност, традиционна за местните общности. "Тоест в подобни райони ски-курортите трябва да бъдат изключени от самото начало", заяви Луминица Тънайе, координатор на програмата.


В. "Адевърул" припомня, че в мониторинговия доклад на Европейската комисия от месец май, Румъния бе критикувана за бавния темп на съставяне на списък със зоните, които влизат в европейската мрежа на защитените територии Натура 2000. В доклада от септември критиките намаляха, тъй като бе констатирано ускоряване на работата по инвентаризацията.


Въпреки това "известни проблеми продължават да съществуват", а крайният срок представлява "голямо предизвикателство", се посочваше в септемврийския доклад, припомня вестникът.


Националната програма за развитие на планинския туризъм, в която е включен проектът "Супер-ски в Карпатите", бе одобрена от Сената в началото на месеца и предвижда създаването на курорти и ски-писти в 11 национални и природни паркове в Румъния, алармира Световният фонд за опазване на дивата природа.


От организацията призоваха Камарата на депутатите да изключи от проекта местата, които засягат природните и национални паркове.